Mellersta Österbottens Kammarorkester
Öppna menyn
Mellersta Österbottens Kammarorkester

01.08.2022

Somrig barock under Länge leve cembalon! -konserten

Somrig barock under Länge leve cembalon! -konserten

Mellersta Österbottens Kammarorkester inviger sin nya cembalo den 3.8 i Gamlakarleby stadskyrka tillsammans med barockexperterna, violinisten Kreeta-Maria Kentala och cembalisten Tea Polso.

På grund av coronarestriktionerna sköts konserten - som ursprungligen skulle hållas i januari - fram, men går nu äntligen av stapeln onsdagen den 3 augusti i Gamlakarleby stadskyrka med start kl. 19.  Konserten leds av violinisten Kreeta-Maria Kentala. Kaustbybördiga Kentala hör till banbrytarna inom tidig musik i Finland och konserterar regelbundet med både solo- och kammarmusikprojekt samt som orkestersolist, konsertmästare och ledare.

Det var meningen att den mångsidiga och prisbelönade cembalisten Elina Mustonen skulle inviga instrumentet som konsertens solist. Mustonen har dock varit tvungen att inhibera p.g.a. sjukdom, och som solist får vi istället höra cembalisten Tea Polso.  Polso är utexaminerad från Sibelius-Akademin och är ett bekant ansikte i vårt lands barockorkestrar och även i Mellersta Österbottens Kammarorkester, var hon ofta fungerat som cembalist. Hon har även samarbetat med Kreeta-Maria Kentala i form av bl.a. skivinspelningar och konserter.

Mittpunkt för konserten är orkesterns nya cembalo som äntligen kan invigas. Instrumentet är byggt av den i Prag bosatte cembalobyggaren Jorma Ollikka: instrumentet är tvåmanualigt, till stilen fransk-flamländskt. Dess förebild är en Couchet/Blanchet/Taskin -cembalo. Enligt konsertens ursprungliga solists, cembalisten Elina Mustonens förslag har MÖK bestämt sig för att ge sitt nya instrument namnet ”Beata Magdalena” efter Anders Chydenius maka. Namnet härrör till de första glansdagarna inom musiklivet i Karleby under den senare hälften av 1700-talet.

Konsertprogrammet är en mångsidig dukning av barockmusik - flera av verken som framförs är så kallade MÖK-klassiker, det vill säga verk, som länge funnits med i orkesterns repertoar. Ett av dessa verk är Henry Purcells (1659–1695) musik ur skådespelet Fairy Queen. Även John Dowlands (1563–1626) känslosamma Lachrimae Antiquae i renässansstil har funnits i orkesterns repertoar med jämna mellanrum.

Även musik av barockens stormän – Vivaldi, Händel och J.S. Bach – finns på programmet.  Av Antonio Vivaldi (1678-1741) framför Kreeta-Maria Kentala och orkesterns musiker Konsert för fyra violiner nr 10 h-moll ur hans verkhelhet L’Estro armonico. Av Georg Friedrich Händel (1685-1759) framförs Concerto grosso a-moll op. 6 nr 4 och av Johann Sebastian Bach 1685-1750) Konsert för cembalo, stråkar och basso continuo A-dur BWV 1055.

Det nya instrumentet ljuder även i ett solistiskt verk trakterat av solisten Tea Polso, nämligen i Louis Couperins (ca 1626-1661) Prélude à l´imitation de Mr. Froberger. Verket är ungefär från samma tid som cembalons förebild.

Konsertbiljetterna finns till försäljning via www.netticket.fi/kamariorkesteri samt via Luckan i Karleby.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på MÖK:s nyhetsbrev och få nyheter om konserter och ev. ändringar genast!