Mellersta Österbottens Kammarorkester
Öppna menyn
Mellersta Österbottens Kammarorkester

13.01.2021

MÖK:s vårsäsong inleds med streamade konserter

MÖK:s vårsäsong inleds med streamade konserter

Mellersta Österbottens Kammarorkesters konserter för vårvintern 2021 är nu publicerade. Biljettförsäljningen inleds genast då publikrestriktionerna lättar. Tills dess kan konserterna avnjutas via nätet. 

Mellersta Österbottens Kammarorkesters (MÖK) säsong inleddes med en direktstreamad konsert den 9 januari. Programmet för Önskekonsert med stråkmusik bestod av publikens önskemål, och dirigerades av studerande från Sibelius-Akademins kapellmästarklass och professor Sakari Oramo.  

Sakari Oramo dirigerar orkestern även under följande konsert, fredagen den 22.1. Solist är då Adrian Ibañez-Resjan, som segrade i Kuopio violintävling ifjol. Konserten kan ses via orkesterns   YouTube-kanal; ifall publikrestriktionerna lättar kan publik även tas  in i Snellmanssalen.

Det traditionella gästspelet på Kaustby kammarmusikvecka genomförs även det som en streamad konsert.  Dirigent för kvällen är Tomas Djupsjöbacka och solister är Annemarie Åström (violin) samt Jukka-Pekka Peltoniemi (trumpet). Programmet kryddas av traditionell folkmusik från Kaustby, framförd av Akkapelimannit.

MÖK:s konstnärliga ledare Malin Broman gästar Karleby två gånger under vårvintern: fredagen den 12.2 och en månad senare, fredagen den 12.3. Den amerikanske pianisten Jonathan Biss kommer att gästa orkestern och Malin för första gången (12.2) och på programmet finns då bl.a. Mozarts pianokonsert i G-dur KV 543 och Mendelssohns Symfoni nr 1 i c-moll. I mars uruppför Broman och orkestern den svenska kompositören Britta Byströms verk ’Im Freien’ för violin och stråkar.

Vårvintern innehåller även ett annat uruppförande: MÖK:s kammarmusikserie gästas lö 20.2 av   Tempera-kvartetten, som då uruppför Jussi Lampelas 1. stråkkvartett. De andra kompositörsnamnen för kvällen är Outi Tarkiainen och Leoš Janáček.

En del av konsertproduktionerna under våren 2021 har flyttats från 2020 års konsertkalender, så som t.ex. Tempera-kvartettens konsert. Detta gäller även ”Skaparglädje”-konserten: Tallåsens skolas musikklasser har under 2020 deltagit i MÖK:s kompositionsworkshop, där de instruerats av kompositörerna Sanna Ahvenjärvi, Tapio Lappalainen och Niina Hannula. Slutresultatet kan avnjutas fredagen den 19.3 under ”Skaparglädje” -konserten – konserten är med andra ord fylld med uruppföranden!  

Den 26.3 rör vi oss ”Mot påsken” i en konsert dirigerad av hederskapellmästare Juha Kangas. Programmet innehåller musik av Henry Purcell, Georg Friedrich Händel och Anton Bruckner. Peteris Vasks’ Cellokonsert nr 2 ”Presence” tolkas av cellisten Marko Ylönen.

MÖK följer noggrant med myndigheternas bestämmelser gällande rese- och publikrestriktioner. Programändringar är därmed möjliga och den aktuella informationen återfinns på MÖK:s hemsidor www.kamariorkesteri.fi. De direkstreamade konserterna sänds via MÖK:s youtube-kanal, som man når bl.a. via orkesterns hemsidor.  

Konsert-intron anordnas som en del av publikarbetet även vårsäsongen 2021. Under introna intervjuas kvällens artister fr.o.m. kl. 18.30. Ifall konserten sänds om direkstream visas introt innan den egentliga konserten. Ifall publik kan tas på plats, visas det på förhand inspelade introt även på Snellmanssalens filmduk.  

Man kan tillsvidare se MÖK:s direkstreamade konserter gratis. Nytt för i vår är möjligheten att kunna betala en frivillig streamavgift www.netticket.fi. Genom detta sätt kan man stöda orkesterns verksamhet med valfri summa.  

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på MÖK:s nyhetsbrev och få nyheter om konserter och ev. ändringar genast!