Mellersta Österbottens Kammarorkester
Öppna menyn
Mellersta Österbottens Kammarorkester

08.10.2020

Konsertserien med Beethovens cellosonater fortsätter fredagen den 9.10

Konsertserien med Beethovens cellosonater fortsätter fredagen den 9.10

- Ulla Lampela och Sonja Fräki uruppför Kalevi Ahos Sonat för cello och piano

Fastän konsertserien med Beethovens symfonier är försatt på paus fortsätter Mellersta Österbottens Kammarorkester (KPKO) med sin Beethoven-kammarmusikserie. Under cellisten Ulla Lampelas och pianisten Sonja Fräkis konsert uruppförs dessutom Kalevi Ahos pinfärska sonat för cello och piano.

Det har i år gått 250 år sedan Ludwig van Beethoven (1770-1827) föddes. MÖK:s cellister uppmärksammar detta med att framföra samtliga av Beethovens duo-sonater för cello och piano. Serien inleddes våren 2020 med Lauri Pulakka och Kirill Kozlovsky. I december är det meningen att förverkliga den sista konserten i serien med Janne Virkkala och pianisten Joel Papinoja. Fredagen den 9.10 uppträder orkesterns cellist Ulla Lampela och pianisten Sonja Fräki under Beethoven och cello II -konserten.

Under slutet av 1700-talet var sonater skrivna för piano och något annat instrument snarare verk för piano och ackompanjerande instrument än en jämlik dialog. Fördelningen ändrades i och med Beethovens verk. Under fredagskvällen framförs Beethovens Sonat för piano och cello i g-moll, op. 5/2 samt Sonat för piano och cello D-dur, op. 102/2. G-mollsonaten är den enda av Beethovens verk för cello som inleds i moll. Han komponerade den för den preussiske ”cellokungen” Fredrik Wilhelm I i Berlin år 1796. D-dursonaten som avslutar konserten är från år 1815 och hör till Beethovens sena produktion: denna tids sonater anses vara exempel på en ny, allt mer inåtvänd stil.

Beethovens verk får sällskap av pinfärsk musik, då Kalevi Ahos (f. 1949) Sonat för cello och piano (2019) uruppförs. Verket är beställt av cellisten Ulla Lampela, och arbetet har understötts av Klangi rf, Konstsamfundet, Oscar Öflunds samt Finlands tonsättare rf. Kalevi Aho är en av Finlands mest betydelsefulla nutida kompositörer. Hans produktion omfattar bl.a. sjutton symfonier, trettiotre konserter för olika instrument, tre kammarsymfonier, fem operor och ett stort antal kammar- och vokalmusik för olika sammansättningar.

Aho berättar följande om det fyrsatsiga verket: ”I januari 2019 uruppförde Mellersta Österbottens Kammarorkester mitt stråkorkesterverk ’Kirje tuolle puolen’ (ung. Brev till andra sidan) i Karleby. Ulla Lampela, som spelade i orkestern, tyckte om verket och föreslog att jag skulle komponera henne en cellosonat som hon kunde uruppföra med Sonja Fräki. Lampela har även sysslat med strupsång, och hon föreslog att hon i något ställe av sonaten både kunde sjunga strupsång och spela.”

Ulla Lampela har spelat i MÖK sedan år 2017 och har tidigare fungerat som freelance-musiker och cellolärare i huvudstadsregionen. Lampela är även en aktiv kammarmusiker och känd bl.a. från Tempera-kvartetten, med vilken hon turnerat i de mest ansedda konserthusen i Europa (bl.a. Musikverein i Wien, Wigmore Hall i London, Concertgebouw i Amsterdam) samt i Carnegie Hall i New York.

Kvällens pianist Sonja Fräki uppträder aktivt som pianist och är känd för publiken både som solist och som en erfaren kammarmusiker. Hennes specialområde är Kalevi Ahos pianorepertoar, som hon spelat i dess helhet. Ahos repertoar var även ämnet för Fräkis konstnärliga doktorsavhandling. Hon utexaminerades som doktor i musik från Sibelius-Akademin hösten 2016. Fräki har under årens lopp utmärkt sig i flertalet internationella pianotävlingar. Fräki fungerar som lektor i ackompanjemang vid musikinstitutet Juvenalia i Esbo samt som kammarpianist vid Sibelius-Akademin.

Konsert-introt förverkligas denna gång live från konsertsalens scen med start kl. 18.30. Då intervjuas Lampela, Fräki samt Kalevi Aho av introts sedvanliga konferencier, Kirsti Rasehorn.

MÖK följer noggrant med rekommendationer och riktlinjer gällande coronapandemin. Publiken ombeds att köpa sina biljetter i förväg via nätet (www.netticket.fi) samt att hålla 1-2 m säkerhetsavstånd till varandra i alla utrymmen. Publiken rekommenderas även att bära ansiktsmask. Samtliga förändringar gällande konsertpraxis finns att läsas på orkesterns förnyade hemsidor: https://kamariorkesteri.fi/ofta-st%C3%A4llda-fr%C3%A5gor/.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på MÖK:s nyhetsbrev och få nyheter om konserter och ev. ändringar genast!