Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

06.11.2023

W.A. Mozartista Mats Larsson Gothen kantaesitykseen

W.A. Mozartista Mats Larsson Gothen kantaesitykseen

- KPKO, solisteinaan Malin Broman ja Reetta Kataja, matkaavat seuraavana päivänä Ruotsiin

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) konsertissa ensi perjantaina kuullaan musiikkia Mozartista ruotsalaiseen kantaesitykseen. Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja Malin Broman, joka myös soittaa duo-solistina yhdessä KPKO:n Reetta Katajan kanssa. Sama ohjelma esitetään seuraavana iltana Ruotsin Örnsköldsvikissä.

K-P:n Konservatorion salissa perjantaina 10.11. pidettävä konsertti alkaa kantaesityksellä. Ruotsalaissäveltäjä Mats Larsson Gothe (s.1965) on vakiinnuttanut asemansa kotimaassaan varsinkin arvostettuna oopperasäveltäjänä. KPKO on aiemmin sekä kantaesittänyt että levyttänyt hänen musiikkiaan, tällä kertaa ensiesityksensä saa ”Ringraziamenti” (suom. Kiitokset tai kiitollisuudenosoitukset). Perustana sille on toiminut säveltäjän aiempi lyhyempi teos, minkä säveltäjä puolestaan sävelsi reflektiona Beethovenin jousikvartetto-osalle ”Heiliger Dankgesang (pyhä kiitoslaulu). Larsson Gothen reflektio laajeni ensin jousikvintetoksi ja nyt se kuullaan jousiorkesterille sävellettynä.

Concertante! -otsikkoa kantavassa konsertissa esiintyy kaksi solistia: Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) teoksessa Sinfonia concertante KV 364 viululle, alttoviululle ja orkesterille solisteina esiintyvät nimittäin orkesterin oma vuorotteleva konserttimestari Reetta Kataja sekä Malin Broman.
Reetta Kataja on toiminut  KPKO:n vuorottelevana konserttimestarina vuodesta 2020, jota ennen hän työskenteli Lapin kamariorkesterin 1. konserttimestarina v. 2013-2020. Sibelius-Akatemiassa ja mm. Elina Vähälän johdolla Saksan Detmoldissa opiskellut Reetta on myös yksi Kokkola-kvartetin jäsenistä. Reetan toimiessa Mozartin konsertossa viulusolistina soittaa Malin teoksessa toista pääsoitintaan, alttoviulua.   

Tauon jälkeen kuullaan suomalaista musiikkia: Sebastian Fagerlundin (1972-) on lunastanut paikkansa sukupolvensa menestyneimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa ja hänen musiikkiaan ovat tilanneet ja esittäneet monet huomattavat orkesterit, kapellimestarit ja muusikot ympäri maailmaa. Malin Broman ja KPKO kantaesittivät erinomaisen vastaanoton saaneen teoksen helmikuussa 2023. Sen nimi viittaa Fagerlundin omin sanoin ”hitaaseen, toistuvaan syvyydestä nousevaan sointukulkuun, joka toimii teoksen rakenteellisena selkärankana”.

Konsertti huipentuu puolalaisen, niin viulistina kuin säveltäjänäkin tunnetun Grazyna Bacewiczin (1909-1969) neljänteen jousikvartettoon, joka voitti Belgiassa Liègen kansainvälisen kvartettosävellyskilpailun 1951. Teos kuuluu Bazewiczin uusklassiseen vaiheeseen, ja sisältää niin kansanmusiikkilainoja kuin eloisaa soittimellisuutta. Tässä konsertissa teos kuullaan varta vasten KPKO:lle tehtynä jousiorkesterisovituksena.

Orkesteri ja Malin matkaavat jo heti seuraavana aamuna Ruotsiin; sama ohjelma soi lauantai-iltana Örnsköldsvikin kirkossa. Konsertin Ruotsissa järjestää Örnsköldsviks musiksällskap -musiikkiyhdistys.

Perjantain konserttia edeltää tuttuun tapaan konsertti-intro klo 18.15 alkaen Konservatorion 2. kerroksen aulassa.

 --
kuva: iiro Rautiainen

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!