05.09.2023
Malin Broman ja K-P:n Kamariorkesteri avaavat syyskautensa perjantaina 8.9.
- Brittenin serenadissa solisteina loistavat tenori Moritz Kallenberg ja käyrätorvensoittaja Paula Ernesaks
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) ja sen taiteellinen johtaja Malin Broman avaavat syyskautensa perjantaina 8.9. jolloin luvassa on muun muassa niin barokkisinfonia kuin romantiikan kauden sinfonia. Uuden Musiikkikeskus Snellmanin valmistumista odotellessa toimii K-P:n konservatorion sali Kamariorkesterin pääasiallisena kotisalina myös tulevalla kaudella.
Perjantai-illan konsertissa kuullaan peräti kahta solistia: Benjamin Brittenin (1913-1976) Serenadin tenorille, käyrätorvelle ja jousiorkesterille, op. 31 saapuvat tulkitsemaan tenori Moritz Kallenberg sekä käyrätorvensoittaja Paula Ernesaks. Molemmat esiintyvät KPKO:n solisteina ensimmäistä kertaa.
Saksalaistenori Kallenberg tekee uraa keskieurooppalaisissa oopperataloissa ja hänestä tuli Stuttgartin Staatsoper -oopperaensemblen vakiojäsen kaudesta 2019/20. Useassa kilpailussa palkittu Kallenberg on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. barokkiorkesteri Les Arts Florissantsin ja sen johtajan William Christien kanssa esiintyen Pariisin Philharmonie-, Amsterdamin Concertgebouw- sekä Leipzigin Gewandhaus- saleissa.
Illan käyrätorvisolisti, suomalaistaustainen Paula Ernesaks on puolestaan valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja työskennellyt monissa orkestereissa freelancerina niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Keväästä 2022 alkaen hän on ollut - maailman parhaaksi orkesteriksi tituleeratun - Berliinin Filharmonikkojen jäsen.
Konsertin alkusävelinä kajahtaa harvemmin kuullun barokkisäveltäjä Carl Friedrich Abel (1723-1787) Sinfonia nro 4 C-duuri. Saksalaissyntyinen, mutta tärkeimmän elämäntyönsä Englannissa tehnyt Abel toimi kamarimuusikkona Lontoossa kuningatar Charlotten hovissa ja järjesti yhdessä Johann Christian Bachin kanssa avoimia yleisökonsertteja. Abel sävelsi elämänsä aikana lähes 60 sinfoniaa, jotka edustavat lyhyttä, ns. varhaissinfonian muotoa.
Väliajan jälkeinen päänumero on puolestaan Franz Schubertin (1797-1828) Sinfonia nro 5 B-duuri. Sinfoniassa voi havaita sekä Mozartin että Haydnin vaikutuksen säveltäjään ja myös Schubertin omalle tyylille ominaiset romanttiset piirteet ovat selkeästi kuultavissa.
Tässä konsertissa Schubert saa parikseen aikamme musiikkia edustavan Britta Byströmin (s. 1977) teoksen. Byström kuuluu Ruotsin menestyksekkäimpiin nykysäveltäjiin – hänen musiikkiaan ovat esittäneet mm. BBC Symphony Orchestra, Gürzenich-orkesteri, Detroit Symphony Orchestra ja hän on säveltänyt teoksia taiteilijoille kuten Malin Broman, Rick Stotijn, Radovan Vlatkovic ja Janine Jansen. Perjantain konsertissa kuultava A walk to Schubert’s Fifth Symphony toimii alkusoittona Schubertin sinfonialle ja ikään kuin kommentoi sinfonian sisältöä.
Ennen konserttia yleisö voi tutustua tarkemmin konsertin taiteilijoihin ja kuultaviin teoksiin; konsertti-intro klo 18.15 järjestetään Konservatorion yläaulassa, juontajana toimii KPKO:n vs. tuottaja-yleisötyöntekijä Emilia Otava. Kysymyksiä voi esittää joko paikan päällä tai lähettämällä ne ennakkoon osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi.
---
Moritz Kallenbergin kuva: Mathias Baus