Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

26.09.2023

KPKO:n ja Malin Bromanin uutuuslevy ’Recharged by nature’ julkaistu

KPKO:n ja Malin Bromanin uutuuslevy ’Recharged by nature’ julkaistu

- Toisena solistina levyllä esiintyy viulisti Pekka Kuusisto

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) ja sen taiteellisen johtajan, Malin Bromanin toinen yhteinen levy on nyt julkaistu levy-yhtiö Alballe. ’Recharged by nature’ (Alba ABCD-473) sisältää musiikkia muutamilta nykyhetken kiinnostavimmilta säveltäjänimiltä Ruotsi-Suomi -akselilla. Kaikkien teosten kohdalla kyseessä on ensilevytys.

Levyn avaa ruotsalaissäveltäjä Andrea Tarrodi (s. 1981). Kahdelle viululle ja jousille sävelletty teos Acanthes on tehty Pekka Kuusistolle, Malin Bromanille ja Musica Vitae -orkesterille vuonna 2017. Teos syntyi taiteilija Henri Matissen ”Papiers découpés” -kollaasi -teossarjan innoittamana. Erityisenä esikuvana toimi työ, joka kuvaa tyyliteltyjä akanttikasveja. ”Olen pyrkinyt kääntämään tämän maalauksen eri muodot ja värit musiikiksi”, Tarrodi kiteyttää. Kyseessä on teoksen ensilevytys ja myös levyllä Bromanin solistikumppanina esiintyy Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin viulisteihin lukeutuva Pekka Kuusisto.

Tuottelias ruotsalaissäveltäjä Mats Larsson Gothe (s. 1965) sävelsi jousiorkesteriteoksensa Lied von der Erde Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin 40-vuotisjuhliin vuonna 2012. Teoksen otsikko viittaa säveltäjän mukaan ”musiikin nousemiseen maasta, kuin jostain kansanmusiikkimaisesta mullasta”.

Levyn kolmantena teoksena kuullaan Britta Byströmin (s.1977) Im Freien viululle ja jousille (2020).
Malin Bromanille kirjoitettu parikymmenminuuttinen konsertto syntyi koronapandemian ensimmäisinä kuukausina, kun säveltäjä monien muiden tavoin istui ns. ”lockdownissa” sisätiloissa, kotonaan. Teos on myös inspiroitunut usein ulkotiloissa tapahtuvasta perinteisestä länsiafrikkalaisesta musiikista. ”Teos on ikään kuin eräänlainen musiikillinenulkoiluretki”, Byström luonnehtii.  

Levyn sinetöi suomalaissäveltäjä Sauli Zinovjevin (s.1988) sähäkkä ja rytmikäs Recharged (2015/18). Säveltäjän rock-tausta on railakkaasti kuuluvissa tämän Helsingin Sanomien arviossa ”alkuräjähdykseksi” kuvaillussa, suoraviivaisessa teoksessa. KPKO kantaesitti teoksen kapellimestari Klaus Mäkelän johdolla v. 2019, ja teosta on sittemmin esitetty niin Suomen ja Ruotsin orkestereissa kuin Keski-Eurooppaa myöten.

Levy on myytävänä levy-yhtiö Alban sekä orkesterin/Netticketin verkkokaupassa ja tulee piakkoin myyntiin muun muassa myös Kokkolan Luckaniin. Levy tulee myös musiikkipalvelu Spotifyhin kuunneltavaksi.  

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!