Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

08.04.2024

Kamariorkesterin Tampere Biennale -vierailun ohjelma kuullaan Eva Ollikaisen johdolla Kaarlelan kirkossa torstaina 11.4.

Kamariorkesterin Tampere Biennale -vierailun ohjelma kuullaan Eva Ollikaisen johdolla Kaarlelan kirkossa torstaina 11.4.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) vierailee Tampere Biennale -festivaalilla keskiviikkona 10.4. Sama ohjelma esitetään seuraavana iltana Kaarlelan kirkossa Kokkolassa. Molempia konsertteja johtaa arvostettu suomalaiskapellimestari Eva Ollikainen, Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari.

KPKO:n odotettu vierailu maamme arvostetuimpiin nykymusiikin tapahtumiin lukeutuvalla Tampere Biennale -festivaalilla ke 10.4. sisältää kuusi teosta aikamme säveltäjiltä. Nyt on siis oiva tilaisuus päästä kuuntelemaan oman aikamme musiikkia myös Kokkolassa, kun sama ohjelma toistetaan torstain kausikonsertissa 11.4.

Kantaesityksensä keskiviikkona saavat peräti kaksi uutta teosta. Italialaistaustaisen Paola Livorsin (s. 1967) ’There where the waves sing’ on Tampere Biennalen teostilaus. Nimi viittaa säveltäjän havaintoon siitä, että tietyllä nopeudella purjehtiessa voi kuulla aaltojen laulavan. Toinen kantaesityksistä on Heidi Hassisen (s. 1993) ’Sära’. Teos sai alkunsa Tchaikovsky with a twist’ -projektista, jolloin Sibelius-Akatemian sävellysopiskelijat kirjoittivat reflektioita Tšaikovskin Serenadiin jousille, mitkä KPKO kantaesittivät. Hassinen jatkoi reflektionsa säveltämistä laajemmaksi teokseksi josta nyt kantaesitettävä ’Sära’ (suomeksi loiste tai auringonpaiste) syntyi.

Konserttien kapellimestari Eva Ollikainen voitti Jorma Panula -kapellimestarikilpailun jo 21-vuotiaana, jonka jälkeen hänen uransa lähti lentoon. Suomalaisorkestereiden lisäksi hän on johtanut merkittäviä orkestereita kuten Wiener Symphoniker, Los Angeles Philharmonic, Tokyo Metropolian Symphony Orchestraa sekä BBC Symphony ja BBC Philharmonic -orkestereita. Hän on toiminut Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2020 ja opettaa säännöllisesti Sibelius-Akatemiassa ja mestarikursseilla mm. Yhdysvalloissa ja Tanskassa.

Solistiksi saapuu klarinetisti Olli Leppäniemi, joka ensimmäisenä suomalaisena voitti kansainvälisen Carl Nielsen -kilpailun. Tapiola Sinfoniettan klarinetin äänenjohtajana toimiva Leppäniemi on myös toiminut eri orkestereiden solistina ja sooloklarinetistina ympäri maailmaa ja tekee säännöllisesti vierailuja mm. Australian Chamber Orchestraan. Hän on vuodesta 2021 toiminut Crusell-viikon taiteellisena johtajana.

Leppäniemi tulkitsee Matilda Seppälän (s. 1993) teoksen ’For the Win’, joka kommentoi kilpailumentaliteettia laittamalla soittajat useisiin pieniin kilpailutilanteisiin keskenään. Kukakohan vie voiton? Teos on Crusell-klarinettikilpailun tilaama kilpailuteos, jota KPKO oli kantaesittämässä vuonna 2021.

KPKO:lle uusi tuttavuus, espanjalaissäveltäjä Mikel Urquizan (s. 1988) teos Monte Altissimo vuodelta 2018 on taas saanut inspiraationsa samannimisestä, Toscanassa sijaitsevasta vuoresta, jonka marmori on antanut elämän lukuisille veistoksille ympäri maailman. Teos saa nyt Suomen ensiesityksensä.

Ohjelmaa kehystää  KPKO:n ohjelmistossa asemansa vakiinnuttaneet teokset kahdelta maamme maineikkaimmilta säveltäjänimiltä: Jukka Tiensuun (s. 1948) ’Sulci’ on KPKO:n tilausteos, jonka orkesteri kantaesitti v. 2011. Orkesteri on myös levyttänyt teoksen. Sebastian Fagerlundin (s. 1972) ’Strings to the Bone’ kantaesitettiin orkesterin toimesta vuonna 2016 ja suosiota saanut teos on jo soinut useampaan otteeseen sekä KPKO:n että muiden orkestereiden toimesta.

Liput Kokkolan konserttiin ovat myynnissä: www.netticket.fi


Vierailukonsertti – Tampere Biennale:
ke 10.4. klo 19, Tampere-talon pieni sali, lisätiedot: www.tamperebiennale.fi   

Where the waves sing
to 11.4. klo 19, Kaarlelan kirkko, Kokkola


-- 
Olli Leppäniemi, cred: Esko Keskioja

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!