Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

09.02.2023

Helsingin Sanomilta suitsutusta KPKO:n ja Malin Bromanin Helsingin konsertista

Helsingin Sanomilta suitsutusta KPKO:n ja Malin Bromanin Helsingin konsertista

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja sen taiteellinen johtaja, viulisti Malin Broman vierailivat lauantaina 4.2. Helsingin Temppeliaukion kirkossa. Esiintyminen oli orkesterin ja Bromanin ensimmäinen yhteinen Helsingissä. Pimeydestä valoon -otsikkoa kantavasta konsertista Helsingin Sanomien Hannu-Ilari Lampila kirjoitti 5.2.2023 otsikolla ”Jousiorkesteri säteili ruotsalaisen Malin Bromanin johdossa”. Lampila jatkoi:  ”Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertissa oli tummat hetkensä, mutta sitä enemmän se säteili jousiorkesterisoinnin valon vivahteita, melodioiden hehkuvaa laulua ja rytmien säkenöivää elämää.”

Ohjelma koostui 1900-luvun alun jousiorkesteriteoksista harvemmin kuulluilta säveltäjiltä Rebecca Clarke ja Ida Moberg. Uuden sukupolven musiikkia edusti Sauli Zinovjevin teos Recharged vuodelta 2019. ” Recharged oli lyhyt ja tehokas räjähdyspanos pirstomaan Clarken teoksen synnyttämän unelmoinnin.” kirjoittaa Lampila.

Sebastian Fagerlundin uuden teostilauksen Beneath kantaesitys kuultiin konserttia edeltävänä iltana Kaustisen kamarimusiikkiviikolla ja teos sai uusintaesityksensä Helsingin konsertissa. ”Beneath on fantasiamainen jousisointiherkuttelu. Se alkoi Bromanin värikäs- ja voimakasäänisen Stradivari-viulun mystisellä, arabialaissävyisesti melismoivalla soololla, jonka houkuttelemana orkesterista alkoi, kuin jostain maaäidin syvyydestä nousta passacagliamainen, läpi teoksen hitaasti askeltava sointukulku.” kuvailee Lampila.

Konsertin viimeisenä teoksena kuultiin Pjotr Tšaikovskin rakastettu Serenadi C-duuri, op. 48, jonka osien välissä esitettiin Sibelius-Akatemian opiskelijoiden – Heidi Hassisen, Ossi Hiltusen, Touko Niemen ja Robert Ruoholan -  reflektioita Tšaikovskin teokseen. Tchaikovsky with a twist -nimeä kantava kokonaisuus kantaesitettiin Kokkolassa syksyllä 2020 ja esitettiin nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. ”Välisoitot eivät rikkoneet intohimoisesti soineen, seisaaltaan soitetun Serenadin romanttista lumovoimaa vaan vain lisäsivät sitä.”

Lampila toteaa: ”Näytti ja kuulosti siltä, että Broman ja keskipohjalaiset jousisoittajat nauttivat suuresti yhteistyöstään. Iloisella ja temperamentikkaalla Bromanilla on sytyttävä vaikutus.”/…/”Soitosta levisi hyvää tekevä lämpöaalto sangen runsaslukuiseen yleisöön kirkkosalin viileässä ilmanalassa.”

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Malin Broman olivat tapetilla konserttia edeltävänä iltana myös Helsingin jäähallilla järjestetyssä Emma-gaalassa, missä orkesterin ja Bromanin levy Stockholm Diary (Alba) oli ehdolla kategoriassa ”Vuoden klassinen”. Emman voitti lopulta Lapin kamariorkesteri.

Hannu-Ilari Lampilan arvostelun voi lukea kokonaisuudessaan täältä

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!