Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

23.10.2023

Brittiläiskapellimestari Jonathan Bloxham johdattaa englantilaistunnelmiin

Brittiläiskapellimestari Jonathan Bloxham johdattaa englantilaistunnelmiin

- Turun sellokilpailun voittaja Tatu Kauppinen KPKO:n solistina

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria (KPKO) saapuu perjantaina 27.10. johtamaan uusi tuttavuus,  englantilaiskapellimestari Jonathan Bloxham. KPKO-debyyttinsä tekee myös nuori taituri, Turun sellokilpailun voittaja 2022, Tatu Kauppinen.

Brittiläiskapellimestari Jonathan Bloxham vierailee Kokkolassa ensimmäistä kertaa tulevana perjantaina. Luzerner Theaterin uusi pääkapellimestari toimii myös London Mozart Playersin residenssikapellimestarina ja on jo suhteellisen lyhyessä ajassa ehtinyt johtaa useita eurooppalaisia huippuorkestereita. Kohokohtia kaudella 23/24 ovat kapellimestarivierailut seuraavissa orkestereissa: NDR Elbphilharmonie, London Philharmonic ja BBC Symphony Orchestra sekä kiertueet Wienin ja Berliinin filharmonikkojen kanssa.

Solistiksi puolestaan saapuu Turun sellokilpailun 2022 voittaja, Tatu Kauppinen. Hänet palkittiin kilpailussa myös yleisöpalkinnolla sekä erikoispalkinnolla parhaasta tilausteoksen esityksestä. Kauppisen musiikillinen taival on kulkenut Sibelius-Akatemiasta Berliinin filharmonikkojen Karajan-orkesteriakatemiaan, jossa hän aloitti opintonsa helmikuussa 2023. Hän opiskelee myös Hochschule für Musik und Theater Rostock- taideyliopistossa. Hän on aktiivinen kamarimuusikko ja on esiintynyt monilla festivaaleilla eri puolilla Suomea. Bloxhamin tavoin myös Kauppinen esiintyy Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa ensimmäistä kertaa.

Perjantaina Keski-Pohjanmaan Konservatorion salissa Kauppinen tulkitsee Joseph Haydnin (1732-1809) C-duuri-sellokonserton. 1960-luvulle saakka kateissa ollutta konserttoa pidetään yhtenä nuoren Haydnin parhaimpana teoksena, erityisesti konserton melodinen rikkaus on taannut sen aseman yhtenä sellokirjallisuuden tärkeimpinä teoksina.

Konsertissa päästään Bloxhamin johdolla myös englantilaistunnelmiin: konserttiohjelmaa kehystävät nimittäin suuret englantilaiset säveltäjänimet, Benjamin Britten (1913-1976) ja William Walton (1903-1983). Konsertin avaa Brittenin Preludi ja fuuga 18:lle jouselle, op. 29 vuodelta 1943. Britten - sukupolvensa merkittävin englantilaissäveltäjä - on teoksessaan sulauttanut barokin aikana suositun teoslajin perinteiset elementit ja klassistisen selkeyden osaksi omaa ilmaisuaan.

Konsertin päättävä, William Waltonin yhtä aikaa kaihoisa ja kiihkeä Sonaatti jousille, on vuodelta 1972. Teos perustuu säveltäjän jousikvartettoon 1940-luvulta ja jousiorkesteriversio on sävelletty kapellimestari Neville Marrinerille ja Academy of St. Martin-in-the-Fields -orkesterille.

Konservatorion toisessa kerroksessa pidettävä konsertti-intro tarjoaa mahdollisuuden yleisölle päästä tutustumaan illan taiteilijoihin paremmin. Klo 18.15 alkavan intron juontaa tuttuun tapaan orkesterin tuottaja-yleisötyöntekijä Emilia Otava.

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!