Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

22.03.2024

Brahmsin Ein deutsches Requiem soi pitkäperjantaina niin Kokkolassa kuin Vaasassa

Brahmsin Ein deutsches Requiem soi pitkäperjantaina niin Kokkolassa kuin Vaasassa

Pitkäperjantaina soi Brahmsin kirkollinen suurteos Vaasan kaupunginorkesterin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin yhteiskonserteissa. Teosta ei ole aiemmin esitetty Kokkolassa – nyt on yleisöllä mahdollisuus laskeutua pääsiäisen viettoon lohtua tuovan messun sävelin.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterilla (KPKO) ja Vaasan kaupunginorkesterilla on pitkä yhteinen historia. Yhteiskonsertteja on järjestetty säännöllisin välein ja orkesterit ovat esiintyneet yhdessä myös muun muassa Rusk -kamarimusiikkifestivaalilla. Tällä kertaa yhteistyötä tehdään kirkollisen suurteoksen parissa: Johannes Brahmsin (1833-1897)  Ein deutsches Requiem esitetään nyt ensimmäistä kertaa Kokkolassa. Teos soi pitkäperjantaina (pe 29.3.) Kokkolan kirkossa klo 14 alkaen, jonka jälkeen esiintyjäkaarti matkaa Vaasan kirkkoon. Siellä sama teos soi klo 20.  

Saksankielinen nimi ei ollut Brahmsilla mikään kansallismielinen kannanotto vaan pelkästään viittaus teoksessa käytettyyn kieleen, ja hän olisi kertomansa mukaan voinut yhtä hyvin vaihtaa sanan "saksalainen" sanaan "inhimillinen". Tekstin Brahms valitsi Martti Lutherin kääntämästä saksankielisestä Raamatusta mutta pyrki korostamaan kuoleman herättämiä yleisinhimillisiä tuntoja.

Ensimmäiset ajatukset teoksen säveltämisestä saattoivat syntyä jo Brahmsin läheisen säveltäjäystävän, Robert Schumannin menehtyessä 1856. Lopullinen sävellystyö alkoi kuitenkin vasta Brahmsin äidin kuoltua v. 1865. Suurten mittojen raamatullisena teoksena Ein deutsches Requiemin voi asettaa Bachin passioiden ja Händelin oratorioiden rinnalle. Seitsenosainen teos kestää n. 75 minuuttia.

Konsertit johtaa Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestari Tomas Djupsjöbacka. Useasti KPKO:n luona vieraillut kapellimestari on myös ansioitunut sellisti ja kamarimuusikko. Teoksen solisteina esiintyvät laulukilpailuissa ja kansainvälisillä oopperalavoilla menestyneet laulajat, sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Ville Rusanen. Tepponen on ollut vakiovieras sekä Suomen kansallisoopperassa että Savonlinnan oopperajuhlilla ja on esiintynyt myös esim. New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Monipuolisesta äänenkäytöstään ja ilmeikkäästä esiintymisestään tunnettu Rusanen on esiintynyt konserttilavoilla Sydneystä Zürichiin ja Chicagosta Lontoon BBC Proms -festivaalille.

Keskeistä roolia teoksessa esittää kuoro – tällä kertaa kuoron osuuksia laulavat vaasalaiset kokoonpanot Canticum Maris ja Lauluyhtye Röster. Kamarikuoro Canticum Maris on Vaasan suomalaisen seurakunnan kuoro, jota johtaa kanttori Tarja Viitanen.  Röster -lauluyhtyeen laajaan ohjelmistoon kuuluu niin kansanlaulut kuin vaativammat teokset,  kuoronjohtajana toimii Niels Burgmann.

Molempien konserttien liput ovat ennakkomyynnissä: www.netticket.fi.


Brahms: Ein deutsches Requiem
pe 29.3. klo 14, Kokkolan kirkko
pe 29.3. klo 20, Vaasan kirkko
Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari, Marjukka Tepponen, sopr., Ville Rusanen, baritoni
Canticum Maris & Lauluyhtye Röster, Vaasan kaupunginorkesteri & KPKO


---
cred: Elina Simonen (T. Djupsjöbacka), Ville Paasimaa (M. Tepponen), Mikko Mäntyniemi (V. Rusanen)

Tilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!