Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Avaa valikko
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

29.04.2024

Beethovenin 9. sinfonia kajahtaa vihdoin Kokkolan Kampushallilla 8.5.

Beethovenin 9. sinfonia kajahtaa vihdoin Kokkolan Kampushallilla 8.5.

- palkittu virolaiskuoro ja huippusolistit taituroivat Dima Slobodenioukin johdolla

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Tapiola Sinfonietta yhdistävät voimansa kun Beethovenin yhdeksäs sinfonia esitetään ensimmäistä kertaa Kokkolassa keskiviikkona 8.5. Suuri yhteisproduktio kajahtaa edellisiltana Helsingin Musiikkitalossa. Esiintyjäkaartissa nähdään arvostettuja laulajia ja Grammy-palkittu Viron filharmoninen kamarikuoro. Eeppistä suurteosta johtaa kansainvälisesti arvostettu suomalaiskapellimestari Dima Slobodeniouk.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO)  vuosina 2018-2020 toteutettu Beethoven-sarja saatetaan päätökseen, kun Ludwig van Beethovenin (1770-1827) Sinfonia nro 9 d-molli esitetään monen vuoden odotuksen jälkeen. Tätä suurta sinfoniaa ei ole aiemmin esitetty Kokkolassa, ja nyt se vihdoin toteutetaan yhteistyössä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Edellisiltana, tiistaina 7.5. teos esitetään Helsingin Musiikkitalossa, jolloin sen kantaesityksestä on kulunut tasan 200 vuotta. 

Beethovenin viimeiseksi sinfoniaksi jäänyt 9. sinfonia valmistui vuonna 1824 ja Beethoven oli sitä säveltäessään täysin kuuro. Musiikin historian tärkeimpiin teoksiin kuuluvasta yhdeksännestä sinfoniasta tuli pian kantaesityksensä jälkeen yksi romantiikan aikakauden sinfoniamusiikin tärkeimmistä esikuvista. Beethoven sävelsi finaaliosan Friedrich Schillerin runoon ”Oodi ilolle”, ja se on tuttu monesta yhteydestä: sitä on kuultu muun muassa kansallislauluna ja EU-hymninä. 

Konsertit johtaa Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kapellimestareihin lukeutuva Dima Slobodeniouk. Hän on yksi sukupolvensa kysytyimpiä kapellimestareita ja työskentelee maailman arvostetuimpien orkestereiden kanssa; kuluvalla kaudella hän debytoi mm. Washingtonin National Symphony Orchestran ja Zürichin Tonhalle-Orchesterin kapellimestarina. Slobodeniouk on myös arvostettu levyartisti ja on työskennellyt monien tähtisolistien kanssa.

Mukaan finaaliin yhtyvät sekä kuoro että solistit. Vieraaksi saadaan kansainvälisesti erittäin arvostettu Viron filharmoninen kamarikuoro. Kuoro on haalinut monta palkintoa - joista mainittakoon muun muassa pari Grammya – ja on esiintynyt BBC Promseilla ja Salzburgin juhlaviikoilla sekä Sydneyn oopperatalossa, Wienin konserttitalossa, Concertgebouw’ssa, Carnegie Hallissa jne.   


Myös solistikaarti on ansioitunut: sopraano-osuutta laulaaTuuli Lindeberg, joka on tuttu sekä barokin että uuden musiikin tulkitsijana. Illan alttosolisti on Pihla Terttunen, joka kuuluu Theater Vorpommernin solistikuntaan ja on laulanut rooleja myös muissa keskieurooppalaisissa oopperataloissa sekä Suomen kansallisoopperassa. Italialaistenori Matteo Lippi esiintyy ympäri Eurooppaa Kööpenhaminasta La Scalaan ja Bolšoi-teatteriin ja suomalaisbaritoni Arttu Kataja on tunnettu niin kilpailumenestyksistään kuin rooleistaan Keski-Euroopan oopperataloissa.  

Liput Kampushalliin ovat ennakkomyynnissä: www.netticket.fi.

Kampushallin kahvio palvelee ennen konserttia klo 18-19.


Beethoven 9
ti 7.5. klo 19, Musiikkitalo, Helsinki
lisätiedot: www.tapiolasinfonietta.fi, liput: www.ticketmaster.fi
ke 8.5. klo 19, Kampushalli, Kokkola
lisätiedot: www.kamariorkesteri.fi, liput: www.netticket.fi

----
Kuva. Viron filharmoninen kamarikuoro, cred: Kaupo KikkasTilaa uutiskirje

Liity sähköpostilistallemme ja saat uutiset konserteista ja mahdollisista muutoksista heti!