10.11.2020
Kokkolan seudun soivaa historiaa KPKO:n konserteissa
Kokkolan seudun soivaa historiaa -konsertit to 12.11. ja pe 13.11. kuljettavat meidät kotikaupunkimme musiikin historiaan 1700-luvun lopulta 1900-luvulle. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin perustaja ja kunniakapellimestari, professori Juha Kangas, on kerännyt ohjelmaan arkistojen aarteita ja harvinaisuuksia, joista osa on soinut Kokkolan seudulla viimeksi 1800-luvulla.
Sokojan kylätalolla järjestettävät konsertit juontaa viulupelimanni ja pedagogi Mikael Fröjdö. Kaksikielistä konserttikokonaisuutta täydentää Eugen Söderströmin kokoama kuvakavalkadi.
Konserttien kapellimestari, KPKO:n kunniakapellimestari Juha Kangas on tehnyt mittavan työn ja koonnut konsertin ohjelman, joka koostuu kolmesta osasta: ensimmäisessä osiossa esitetään vanhoja tansseja ja pelimannimelodioita Kankaan tekemistä nuottilöydöistä. Esittelyssä ovat mm. pelimanni Pensar-Matt (1814-1876) ja hänen poikansa Anders Gustav Nyberg (1840-1914) sekä Matts Leander Nyberg (1842-1872), jotka lähtivät Kokkolan Närvilästä orkesterikouluun Turkuun.
Kangas on tutkinut mm. Turun Sibelius-museon sekä K.H. Renlundin museon ja Kaarlelan kotiseutuarkistoja, joista on löytynyt mm. Nybergin suvun nuottikirjoja. Osa tansseista on voinut soida mm. Raatihuoneen iltatansseissa. Luvassa on myös vanhoja tansseja mm. Anders Lundin nuottikirjasta vuodelta 1806.
Toisessa, ns. konserttiosassa kuullaan Rudolf Sjögrenin (1835-1891) lauluja sopraano Elin Bergdalin ja pianisti Matti Pohjoisahon tulkitsemina. Sjögren eli kiinnostavan elämän, ja sävelsi mm. setänsä Johan Ludvig Runebergin sekä Zacharias Topeliuksen runoihin. Hänen musiikkiaan on painettu yllättävän paljon, ja hän sävelsi myös konsertissa kuultavan, suuriruhtinas Nikolai Aleksandrovitsille omistetun paraatimarssin, jonka ansiosta keisari Aleksander II lahjoitti hänelle kultakellon.
Tärkeä henkilö paikallisessa musiikkielämässä oli Lennart Witting (1880-1959), joka oli merkittävä perinnemusiikin tallentaja. Hän käytti kansanmusiikkia omassa sävellystyössään ja teki myös sovituksia kuorolle ja orkesterille. Wittingin tuotannosta kuullaan sovitussarja Sjögrenin teoksiin, sekä neljän pelimannikappaleen orkesterisovitukset.
Niin ensimmäisessä kuin kolmannessa konserttiosuudessa kuullaan myös Såka Musik -yhtyeen musiikkia. 1800-luvun lopulla kotikonnuille Sokojalle palanneet miehet toivat mukanaan Amerikasta nuotteja ja soittimia ja perustivat tanssiorkesterin. Såka Musik nousi heti kansan suosioon; orkesteri soitti amerikkalaisia sävelmiä ja uusia tansseja kuten valssia, polkkaa ja sottiiseja. Yhtye toimi yhteensä noin 20 vuotta ja tuona aikana orkesterin soittajat myös vaihtuivat usein.
Alkuperäinen tarkoitus oli tarjota vanhanajan tanssit yleisölle Såka Musikin tahtiin kolmannessa konserttiosuudessa – nyt tanssit toteutuvat, koronatilanteesta johtuen, esitysluontoisena ja lyhennettynä. Soittajisto koostuu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin muusikoista. Orkesterin rivejä on täydennetty paikallisilla puhaltajilla. Yleisö saakin kuulla myös kornettia, tenoritorvea ja tuubaa.
Torstaina ja perjantaina järjestettävät konsertit alkavat klo 19, ja sisältävät kaksi lyhyttä taukoa. Koronatilanteesta johtuen paikkoja on myynnissä rajoitettu määrä (45 kpl/konsertti).
Konsertit ovat osa Kokkola 400 -juhlavuoden tapahtumia.
KPKO seuraa tarkasti viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia koronapandemiaan liittyen. Yleisöä pyydetään ostamaan mahdollisuuksien mukaan lippunsa ennakkoon netin kautta (www.netticket.fi) ja pitämään 1-2 m turvaetäisyyttä toisiinsa konserttipaikan jokaisessa tilassa. Myös Sokojan kylätalolla yleisötuolit on aseteltu turvavälein. Muut konserttikäytännöt koronapandemian aikana, kuten voimassa olevat kasvomaskisuositukset, voi tarkistaa orkesterin kotisivuilta: https://kamariorkesteri.fi/usein-kysyttya/